Author Topic: Supe, ciorbe si alte bunatati lichide  (Read 37754 times)

Tinkerbell

  • important
  • Posts: 2208
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« on: July 06, 2009, 10:09:48 AM »
Ciorba a la grec eu am facut-o dupa ureche.
2, 3 pulpe de pui cu cat e mai multa carne cu atat iese mai gustoasa, da' noi nu prea mancam carne fiarta si parca nu-mi vine sa pun un pui intreg. Cred ca merge si cu rasol de vita, nus sigur, da' cum e supa de pui si aia de rasol :think:
2 morcovi taiati cubulete
1 ardei sau o jumate daca nu va place atata ardei in ciorba, taiat cubulete
2 cepe taiate maruntel.
patrunjel verde si leustean tocate marunt
zeama de lamaie
smantana 200-300 ml
2 galbenusuri de oua.
Smantana si galbenusuri puteti pune cam cum va place mai mult sau mai putin.
Mai merg si legume cred ca patrunjel si telina, eu n-am pus, iese buna si fara.
Se pune apa la fiert, cand fierbe apa punem pulpele la fiert si o lingurita de sare. Se ia spuma de la suprafata, apoi se adauga legumele crude.
Cand a fiert carnea se scoate se dezoseaza se scoate pielita de pe ea, se taie bucatele si se baga inapoi in supa. Se pun verdeturile leustean si patrunjel tocat marunt se mai da un clocot. Se opreste focul. Se acreste cu zeama de lamaie dupa gust.
Se bat cu telul galbenusurile cu smantana, cand sunt bine incorporate galbenusurile se iau cateva  polonice de  ciorba si se adauga la inceput treptat amestecand, apoi se mai adauga deodata pana ajunge la o temperatura destul de mare, cica tre' sa se tempereze lichidele (asta am vazut la o emisiune culinara), adica amestecul smantana+galbenus trebuie sa aiba temperatura aproape ca ciorba din oala sau putin mai mica, ca sa nu se branzeasca.
Cand se serveste se pune patrujel tocat proaspat in ea cui ii place.
Noua tare ne-a placut, musai mai fac.
Pofta buna.
« Last Edit: March 07, 2010, 18:48:38 PM by scorpirescu »
Love is a bird, she needs to fly.

Hil

  • Membru fondator
  • fabulous
  • Posts: 8378
Supe, ciorbe
« Reply #1 on: July 06, 2009, 14:38:07 PM »
Ciorba de pui a la grec

- carne de pui sau s-o facem lata hai sa spunem ca un pui intreg se bucateste cum trebuie si se pune la fiert in apa rece
- se ia spuma sau dupa caz se arunca apa si se repune la fiert cu apa proaspata, neintinata
- se curata: 3 morcovi, 1-2 patrunjel/pastarnac radacina si 1-2 cepe (eu una o tpoc una o pun intreaga)
- eu pun radacinoase intregi la fiert si le tai cuburi pe urma
- pregatim si-o cescuta de orez: il spalam si-l lasam in apa in castronel pana il aruncam in ciorba
- cam cu 20 de minuet inainte de as tinge focul adaugam si orezul scurt (dar deja putin umflat de apa in care a stat)
- legumele le scoatem si bucatim din ele cat vrem sa punem inapoi in oala
- saram, piperam, acrim cu zeama de lamaie
- punem niste marar proaspat si gata.
Unora le place dres cu smantana si ou, noi punem doar smantana cand servim


Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #2 on: July 07, 2009, 06:43:03 AM »
Ciorba de burta

M-am gandit ca poate sunt amatoare, noi toti suntem fani. O cam fac ochiometric, nu stiu exact cantitatile, dar incerc sa aproximez aici.  ;p
1 kg burta de vita (eu o iau de la polonezi, curatata)
aprox. 700 - 800 g oase de vita, pentru supa
3-4 morcovi mari
1-2 radacini de patrunjel
o ceapa
telina, leustean, piper boabe
2-3 frunze de dafin
4-5 catei de usturoi
un ou
aprox. 400 g smantana
otet dupa gust
patrunjel verde tocat marunt.
Apa, folosesc aprox. 5-6 l (nu am considerat-o pe cea in care am fiert burta)

Burta se fierbe separat si se arunca apa in care a fiert. Se pune la strecurat intr-o sita si cand se raceste, se taie fideluta (mai lata un pic, totusi).
Pe oasele de vita se face o supa clasica, cu zarzavaturi, in care se pun zarzavaturile si cateva boabe de piper. Cand este gata supa, se strecoara, se pune iarasi la fiert cu inca o cana - doua de apa rece si cand incepe sa fiarba, se adauga burta taiata fideluta. Se mai lasa sa fiarba vreo 10 minute, se potriveste de sare, se adauga frunzele de dafin.
Dupa aprox. 10 minute se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca vreo 10-15 minute. Usturoiul se zdrobeste ca pentru mujdei, se bate un ou, in care punem usturoiul, smantana si otet. Se pune cate putin din ciorba peste amestecul asta, apoi se toarna totul in ciorba. Eu pun patrunjelul verde direct in oala, nu in farfurie, ca sunt mai comoda si si in felul asta ajunge si in farfuriile copiilor.  ;p
Cine vrea, isi mai poate potrivi de otet si sare la masa.

« Last Edit: July 07, 2009, 06:44:43 AM by Conchita »
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

abulinei

  • Membru fondator
  • important
  • Posts: 1784
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #3 on: July 11, 2009, 18:23:51 PM »
Corn Chowder abulinesc pt Nimphe

-afumatura: de obicei o fac fie cu curcan afumat fie cu bacon cubulete, dar a iesit minunata si cu chorizo
-morcovi
-telina radacina
-ceapa
-ardei rosu
cele de mai sus dinstuite se sting cu:
broth - zama de supa ca nu stiu cum sa ii zic :)
-sare
-piper multicolor proaspat macinat
dupa ce au fiert dara fara sa le flescai adaugi
-piure de porumb
-porumb boabe
-faina

frisca nebatuta dupa ce o iei de pe foc si ceapa verde pt ornat
A person who never made a mistake never tried anything new.
Albert Einstein

Nimphe

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 11872
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #4 on: July 11, 2009, 18:44:45 PM »
Multam, Abu :pupaciosi: Ce inseamna dinstuit? :rusinos:
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #5 on: July 11, 2009, 18:57:48 PM »
Calit.

walpurgik

  • important
  • Posts: 1080
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #6 on: July 12, 2009, 07:38:25 AM »
Mie imi place foarte mult ciorba radauteana, ca reteta e o combinatie dintre aia de pui a la grec si ciorba de burta. Se face cu piept de pui in loc de burta adica, dar se pune la fiert si un os de vita. O sa scriu si de o reteta mai exacta curand

Bleky

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 2630
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #7 on: July 19, 2009, 14:38:46 PM »
Supa crema de morcovi

Ingrediente pentru 4 persoane:
1 kg morcovi
2 échalotes
1l apa
1 cub Knorr (eu am pus de pui)
2 linguri smantana ( sau putin mai multa pentru decor, sau in functie de gustul fiecaruia)
putin ulei, sare si piper
optional: marar sau patrunjel

Se curata morcovii, se spala si se taie in bucati mari. Intr-un vas separat se pune apa cu cubul Knorr la fiert = o supa chioara.
Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste in putin ulei pana devine moale fara a lasa sa se rumeneasca; se adauga morcovul taiat bucati se pune sare si piper dupa gust si se acopera cu supa care incepea sa fiarba. Se lasa la fiert circa 20-30 de minute pana sunt gata morcovii. Se mixeaza si se adauga smantana amestecand pana la omogenizare.
La servire se poate acompania de o felie subtire de sunca afumata rumenita anterior intr-o tigaie fara grasime, sau cu cateva lardons fumés rumenite si smantana in functie de gustul fiecaruia.
varianta in farfurie:


varianta in verrine
« Last Edit: July 19, 2009, 14:44:33 PM by Bleky »

Nimphe

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 11872
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #8 on: July 19, 2009, 16:59:21 PM »
Este vreo diferenta intre esalota si ceapa normala?
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/

Tinkerbell

  • important
  • Posts: 2208
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #9 on: July 23, 2009, 12:14:24 PM »
Esalota e mai dulceaga.
Love is a bird, she needs to fly.

Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #10 on: July 23, 2009, 14:56:57 PM »
Minestra di Funghi (Tuscan Mushroom Soup)
 *Ingredients: *
  300 gr. (10.5 oz.) porcini mushrooms, sliced (fresh porcini are optimal but if you can’t find these use the best fresh mushrooms you can find).
  Porcini have a very strong taste - similar to truffles.
 If you use blander    mushrooms, reduce the amount of spinach to 200 gr.
   1 potato
300 gr. (10.5 oz.) of baby spinach
  1 carrot - roughly cut or chopped
  1 onion - roughly cut or chopped
  2 ripe red tomatoes, diced
  1 clove garlic, minced
   Italian (flat leaf) parsley leaves - 1/2 bunch
   250 gr. (1/2 pint) whipping cream
 vegetable broth - around 32 oz.

*Execution:
Sauté the onion with the garlic and parsley. Add the
 potato, the carrot, the spinach, and the tomatoes. Add enough broth to just cover.
 When the mixture is half way cooked, add 2/3 of the mushrooms.
 When the soup is fully cooked, you can choose to leave it as is or put it through a blender to make a smooth soup. Stir in the whipping cream and add the fresh, very thinly sliced remaining mushrooms, sprinkling some on the surface.>
 Serve over toasted (Italian) bread (optional)

Se poate pune in blender la sfarsit si iese supa crema.
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

Ioanna

  • important
  • Posts: 1681
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #11 on: July 27, 2009, 19:36:17 PM »
Foarte buna ciorba a la grec, Tinkerbell. Deja o fac a doua oara in doua saptamani. Am mai invatat ceva.

Tinkerbell

  • important
  • Posts: 2208
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #12 on: July 28, 2009, 16:47:55 PM »
Si eu am facut-o de vreo 3 ori dupa ce am facut-o prima data. Acum parca iar mi-e pofta.
Love is a bird, she needs to fly.

Nimphe

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 11872
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #13 on: August 26, 2009, 09:05:34 AM »
Supa-crema de conopida

Ingrediente:
- 1 conopida medie
- 1 morcov
- 1 catel usturoi
- 1 telina mica
- 100 ml smantana
- 1 lingura faina
- 200 ml lapte
- sare
- piper macinat
- patrunjel

Pregatire:
Speli conopida si o desfaci in buchetele, lasand 2-3 cm din tija. Cureti telina si morcovul, le speli si le dai pe razatoarea mica.
Pui 2.5 l apa la fiert, adaugi legumele rase, usturoiul si putina sare. Lasi sa fiarba 15 min. Adaugi conopida in oala si, dupa 10 min., scoti cateva buchetele mai mici si le dai deoparte. Lasi restul sa fiarba inca 10 min.
Strecori supa si pasezi legumele. Amesteci faina cu laptele si il torni in lichidul ramas de la supa, amestecand continuu pana ai incorporat tot lichidul. Asezi vasul pe foc si lasi sa fiarba pana se ingroasa. Potrivesti de sare si piper.
Cand servesti, asezi in fiecare farfurie cate un buchetel din conopida pastrata si presati patrunjel tocat fin.

Eu am pasat toata conopida si am pus patrunjelul tot dupa ce am oprit focul. Daca vreti mai usturoiat, puneti mai mult usturoi.
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/

M...

  • Fashion Editor
  • fabulous
  • Posts: 5449
  • looking for the summer
Supe, ciorbe si alte bunatati lichide
« Reply #14 on: August 26, 2009, 11:09:18 AM »
si eu sunt fan supe creme. sincer nu stiu daca e vreo problema dar de cele mai multe ori folosesc legume congelate. iau o punga de legume pentru supa si o punga de brocoli/mazare/ciuperci (depinde ce gust vreau sa predomine). le pun impreuna la fiert cu apa. atunci cand fierb adug cuburi de concentrat de supa (ideal ar fi sa am supa de casa dar  :nustiu:). le pasez, adaug unt sau ulei de masline si smantana dulce, plus piper. cu vinovatie in suflet pun in farfurie parmezan.  :d
am mai descoperit la raionul de legume congelate un amestec de legume verzi (fasole verde, praz, brocoli si nu mai stiu ce in rest) si mai fac si din ala. ffff bun.
nu pun niciodata faina, pun din start mai putina apa ca sa iasa mai groasa.

dintre ciorbe cea mai apreciata la noi in casa e cea de salata cu afumatura.
"The average dog is a nicer person than the average person."