Ciorba de burta
M-am gandit ca poate sunt amatoare, noi toti suntem fani. O cam fac ochiometric, nu stiu exact cantitatile, dar incerc sa aproximez aici. ;p
1 kg burta de vita (eu o iau de la polonezi, curatata)
aprox. 700 - 800 g oase de vita, pentru supa
3-4 morcovi mari
1-2 radacini de patrunjel
o ceapa
telina, leustean, piper boabe
2-3 frunze de dafin
4-5 catei de usturoi
un ou
aprox. 400 g smantana
otet dupa gust
patrunjel verde tocat marunt.
Apa, folosesc aprox. 5-6 l (nu am considerat-o pe cea in care am fiert burta)
Burta se fierbe separat si se arunca apa in care a fiert. Se pune la strecurat intr-o sita si cand se raceste, se taie fideluta (mai lata un pic, totusi).
Pe oasele de vita se face o supa clasica, cu zarzavaturi, in care se pun zarzavaturile si cateva boabe de piper. Cand este gata supa, se strecoara, se pune iarasi la fiert cu inca o cana - doua de apa rece si cand incepe sa fiarba, se adauga burta taiata fideluta. Se mai lasa sa fiarba vreo 10 minute, se potriveste de sare, se adauga frunzele de dafin.
Dupa aprox. 10 minute se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca vreo 10-15 minute. Usturoiul se zdrobeste ca pentru mujdei, se bate un ou, in care punem usturoiul, smantana si otet. Se pune cate putin din ciorba peste amestecul asta, apoi se toarna totul in ciorba. Eu pun patrunjelul verde direct in oala, nu in farfurie, ca sunt mai comoda si si in felul asta ajunge si in farfuriile copiilor. ;p
Cine vrea, isi mai poate potrivi de otet si sare la masa.